Hans-Agne Jakobssonin valaisin


Kannatti kyykkiä kirppiksen alahyllyt ja yrittää tihrustaa pienen pientä tekstiä lampun sisäpuolelta (tarvitsen muuten silmälasit pian), koska sieltä hämärältä hyllyltä löytyi ruotsalaista designiä pikkurahalla. Lamppu on Hans-Agne Jakobssonin messinkinen seinävalaisin. Jakobsson oli sisustusarkkitehti ja huonekalumuotoilija, joka tunnettiin erityisesti Markarydin tehtaalla valmistetuista messinki valaisimistaan. 

Hans-Agne Jakobsson perusti nimeään kantavan osakeyhtiön Markarydiin vuonna 1951 ja aluksi se toimi Jakobssonien kotona, mutta heidän saatuaan tilat Markarydin keskustasta 1956 tuotanto lähti toden teolla käyntiin. Aluksi tuotannossa oli peilejä, kehyksiä ja kynttelikköjä, mutta keskustaan muuton jälkeen tuotanto keskittyi enemmän pieniin huonekaluihin ja valaisimiin.


Lamppu oli löydettäessä likainen. Johto lähti puhtaaksi helposti taikasienellä, mutta messingin puhdistaminen ei kotikonstein onnistunut aivan toivotusti. Sen vuoksi haenkin tänään kunnon aineet puhdistukseen.


Lampun sisällä on vielä onneksi valmistajan tarra jäljellä. Näissä tapauksissa lampun alkuperä, arvo ja tarkemmat tiedot selviää käden käänteessä (kevyellä googlailulla).


Tämä on Hans-Agne Jakobssonin lampuista vaatimattomimpia malleja. Hänellä on aivan mielettömän hienoja messinkiä, lasia ja puuta yhdistäviä lamppuja, sekä lyhtyjä. Upeimmat niistä on suunniteltu 1950-1970 -lukujen aikana, jolloin koko pohjoismainen muotoilu oli nosteessa.


Lampun takana on reiät, joista valo kulkee mukavasti. Lampun  selkäpuolelta näkyy myös mallinumero 295. Tämä löytö oli erityisen kiva sen vuoksi että tututstuin Jakobssonin muuhunkin tuotantoon samalla etsiessäni tähän lamppuun liittyen tarkempia tietoja. Aivan tosi kivoja lamppuja nimenomaan nämä messinkiset. Kannattaa googlata.


Tämä lamppu saa jäädä nyt odottamaan lopullista puhdistusta lipaston päälle. Todennäköisesti siitä tulee lukulamppu makkariin, jossa on jo muitakin messinkilamppuja. Oletteko muuten sitä mieltä että tällaset vanhat lamput kannattaa kiillottaa vai antaa patinan olla?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viimeisin löytö

Valoa kansalle